Külön szankciókkal sújtaná a rendőrség az autóvezetők agresszív viselkedését, amit részben felelősnek tartanak az utóbbi időben megszaporodott rendkívül súlyos közlekedési balesetekért.

A frissen elkészült törvénymódosítás először is definiálja az agresszív viselkedés fajtáit. A legveszélyesebb manőverek közé sorolják az úgynevezett büntetőfékezést, a másikra történő „rátapadást” – vagyis a nem megfelelő követési távolságot -, a másik autó megfélemlítését célzó egyéb manőverezést, a levillogást és ledudálást, de ide tartozik a rendőrség szerint a közlekedési sávok gyakori váltogatása, a kézifékkel történő kanyarodás, a motorbiciklik vagy mopedek egy kerékre emelése, illetve a motor sorozatos felpörgetése.

Külön kitérnek az autópályákon, illetve a gyorsforgalmi utakon jellemző szabálytalanságokra. Mostanában egyre gyakoribb, hogy autósok tudatosan a forgalommal szemben haladnak autópályán, vagy a leálló sávban közlekednek. A felsorolt kihágásokért akár 120 napra bevonhatják a szabálysértő jogosítványát.

A javaslatról a parlament dönt.