A Mercer Street tankhajó ellen elkövetett dróntámadásról értekezett Bogdan Aurescu román külügyminiszter Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A román fél kezdeményezésére lezajlott tegnapi telefonbeszélgetésen Aurescu ismét szóvá tette az incidens súlyosságát, és emlékeztetett a támadás szándékos jellegére, amelyet Románia és más nemzetközi partnerek értékelése szerint, a rendelkezésre álló információk alapján, az Iráni Iszlám Köztársaságnak tulajdonítanak – írja az Agerpres hírügynökség a külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

A román diplomácia vezetője szolidaritásra kérte fel az Európai Uniót, és arra, hogy nyilvánosan ítélje el ezt az incidenst. Josep Borell főképviselő arról biztosított, hogy az Európai Unió szolidáris Romániával és aktívan követi az ügy fejleményeit.

Az Európai Unió és a NATO kedden elítélte a Mercer Street tankhajó ellen múlt csütörtökön, az Arab-tengeren intézett dróntámadást, amelyben a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette. Az Amerikai Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Királyság Iránnak tulajdonítja a támadást, de az Európai Bizottság arra szólított fel, hogy „kerüljenek el minden olyan lépést, amely káros a térség békéjére és stabilitására” – tájékoztatott az AFP hírügynökség.