Felakasztva találtak rá egy fehérorosz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől – jelentette be ma az ukrán rendőrség.

Vitalij Sisav – akinek eltűnését tegnap közölték – egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője volt, amely aktívan segítette a fehérorosz hatóságok által üldözött ellenzékieket. A rendőrség szándékos gyilkosság, illetve öngyilkosságnak álcázott emberölés ügyében indított nyomozást.

Az Ukrajnai Fehérorosz Ház közlése szerint a telefonját egy Google-fiókon keresztül leválasztották a helykövetésről. A ház emlékeztet, hogy Sisav tavaly ősszel volt kénytelen elhagyni Fehéroroszországot, mert részt vett az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni ellenzéki tüntetéseken. A szervezet közölte, hogy helyi és fehéroroszországi forrásaik több ízben figyelmeztették őket lehetséges provokációkra, egészen az emberrablásig és a gyilkosságig, de maga Sisak nem tulajdonított ezeknek komoly jelentőséget: általában elviccelte, mondván, hogy legalább a szervezetük „kitör az információs vákuumból”. Meggyőződésük, hogy a fehérorosz „rezsim” áll meggyilkolása mögött – írták közleményükben.

Kijev tavaly augusztus végén csatlakozott az Európai Unió nyilatkozatához, és úgyszintén nem ismeri el, hogy a 2020-as fehéroroszországi elnökválasztás megfelelt volna a demokratikus normáknak.