Kolozsváron indítja el az elektronikus személyazonosító igazolványok kibocsátásának kísérleti programját a Belügyminisztérium – jelentette be tegnap Lucian Bode. A tárcavezető a kolozsvári anyakönyvi hivatal székhelyén tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Emil Boc kolozsvári polgármester nyitottnak mutatkozott a kísérleti program megvalósítására.

Bode szerint kísérleti jelleggel 5 ezer elektronikus személyazonosító igazolványt bocsátanak ki a kincses városban. A belügyminiszter emlékeztetett, hogy az uniós szabályozások szerint Romániának legkésőbb 2021. augusztus 2-ig ki kell bocsátania az első elektronikus személyi igazolványt. A kísérleti program két szakaszának megvalósításához jelenleg 200 ezer chip áll rendelkezésre.  Bode szerint az elektronikus személyaznosító igazolványok országos szintű kibocsátása másfél év múlva várható. Hozzátette, hogy az új személyi igazolvány 2031-ig veszi át a helyét a jelenleg használt, 1997-ben bevezetett kártyáknak.

Az elektronikus személyi kártya átveszi az egészségügyi kártya funkcióját is, és hozzáférést biztosít az elektronikus kormányzás szolgáltatásaihoz. Nem csak 14 éves kortól igényelhető, mint a jelenlegi kártya. A szülők már a születés után igényelhetik gyermekeiknek. A személyazonosító dokumentum külföldön is használható – részletezte a tárcavezető.