A romániai bankok 388 milliárd lej értékben folyósítottak hiteleket a lakosságnak és a cégeknek 2016-2020 között. A kölcsönök 80 százalékát lejben vették fel – derül ki a #dreptullabanking kampány keretében végzett kutatásból.

A lakosságnak nyújtott hitelek 98 százaléka lejben volt, ami kiküszöbölte a valutakockázatot. A cégek esetében a hitelek 66,13 százaléka volt lejben. A tanulmány szerint a vizsgált öt évben a vállalatok hiteligénye ösztönözte a román bankrendszer hitelezési tevékenységét. A lakosság az új hitelek 44,45 százalékát igényelte, míg a többi a vállalatok. Idén március végéig csak a kölcsönök 12,7 százaléka esetében alkalmaztak állami vagy magán halasztásokat – derül ki a jegybank pénzügyi stabilitásra vonatkozó jelentéséből. 

Az első alkalommal rendezett #DreptulLaBanking kampány során a romániai bankok egységes üzenetet akarnak küldeni, hogy az emberek használják a banki szolgáltatásokat a lakás és különböző javak vásárlásakor. Ugyanakkor felhívják az emberek figyelmét szerepükre a gazdaság fejlődésében.