A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) felkérte a miniszterelnököt, magyarázza el a közvéleménynek, hogyan tervezi korszerűsíteni a kormány a tanügyet, tekintve, hogy Florin Cîţu nemrég azt nyilatkozta, a kormány nem fog többé beruházni az oktatásba a várható eredmények garanciája nélkül.

‘A kormányfőnek meg kell értenie, hogy nem tudnak teljesítményeket felmutatni, ha nem biztosítják számukra az optimális körülmények biztosításához szükséges pénzösszegeket’ – olvasható az Agepres  hírügynökségnek tegnap kiküldött közleményben. A szövetség emlékeztet: az idei költségvetésben a kormány a GDP valamivel több mint 3%-át irányozta elő az oktatásnak a törvény által előírt 6% helyett. Azt is megemlítik, hogy országszerte ezernél is több olyan iskola van, amelyben nincs folyóvíz, a mellékhelyiség az udvaron található; vagy, hogy a tanítók, tanárok egy része kénytelen saját zsebből megvásárolni a tanításhoz szükséges didaktikai eszközöket, mert a tanintézetnek erre nincs büdzséje.

A szakszervezeti tömb szerint az iskolai infrastruktúrába való beruházás soha nem volt prioritás a jelenlegi kormány számára, ahogyan az elmúlt harminc évben kormányon lévőket sem érdekelte.