Megháromszorozódott hazánkban az első félévben illegális határátlépésen tetten ért személyek száma a tavalyi azonos időszakhoz képest – derül ki a határrendészet ma  közzétett féléves jelentéséből.

Az első hat hónapban 8758-an próbálták törvénytelenül átlépni az ország határait, közülük 4867-en Romániába tartottak, 3891-en pedig Romániát próbálták elhagyni. Amint a határrendészet részletezte, a határsértők 60 százaléka a zöldhatáron próbált átjutni. Ezt a módszert leginkább a Romániába tartó bevándorlók alkalmazták. Az országot elhagyni próbálók közül a legtöbben járművekben bújtak el. Újdonságként említették, hogy a bevándorlók immár vízi úton is próbálkoznak ott, ahol a Duna vonalán húzódik Románia határa. A határrendészet 1226 bevándorlócsoportot állított meg, amelyekben 315 embercsempészt azonosított. További 330 személyről állapította meg, hogy részt vett az embercsempészetben.

A határrendészet arról is beszámolt, hogy az első hat hónapban 106 olyan jármű belépését akadályozta meg a Környezetvédelmi Őrséggel együttműködve, amelyek több mint 4600 tonna szemetet próbáltak behozni Romániába.