Az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség felszámolása és a korrupcióellenes ügyészség, valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség kompetenciáinak helyreállítása a “korrekt megoldás” a bírákat és ügyészeket érintő esetleges nyomásgyakorlások elhárítására – olvasható az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott, 2021. évi jelentésének Romániáról szóló fejezetében. Stelian Ion igazságügyi miniszter esti közleményében emlékeztetett: az idei az első év, amikor az Európai Bizottság az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, illetve a jogállamisági mechanizmus keretében is felmérte a romániai igazságszolgáltatás helyzetét. A tárcavezető szerint mindkét jelentést független európai szakértők készítették, akik értékelik az igazságügyi minisztérium és a kormány eddigi intézkedéseit, és arra bátorítják a bukaresti döntéshozókat, hogy gyorsítsák fel a reformokat ezen a területen.

Az EB jelentése szerint javult Romániában az igazságszolgáltatás megítélése az előző évekhez képest, azonban emlékeztet arra, hogy az igazságügyi törvények 2017-2019 közötti módosításai zavart okoztak a romániai igazságszolgáltatás működésében. Az igazságszolgáltatás minőségéről a jelentés megállapítja, hogy a rendszer továbbra is szakemberhiánnyal küzd. Tavaly decemberben a bírói állások csaknem 10 és az ügyészi állások csaknem 16 százaléka betöltetlen volt. Ez befolyásolja az igazságszolgáltatás hatékonyságát – áll a dokumentumban.

Az EB jelentése megemlíti azt is, hogy a romániai korrupcióérzékelési index magas maradt, a Transparency International 0-tól 100-ig terjedő skáláján Románia 44 pontot kapott, amellyel az ország a 19-ik helyet foglalja el az Európai Unióban és a 69-iket világszinten.