Csaknem 17 százalékkal (16,9%) nőtt a hazai ipari termelés az idei első öt hónapban a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az országos statisztikai intézet tegnapi közleménye szerint a szezonális és naptárhatással kiigazított növekedés 17,5 százalék volt.

A nyers adatok szerinti növekedés főleg a feldolgozóiparnak volt köszönhető, amelynek kibocsátása 19,2 százalékkal emelkedett, a villamos- és hőenergia, a gáz termelése, illetve szolgáltatása 12,1 százalékkal bővült, ugyanakkor a bányaipar kibocsátása 3,8 százalékkal maradt el a tavalyi első öt havitól.

Májusban az ipari termelés 28,9 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év ötödik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint 30,3 százalékos volt a növekedés. Az előző hónaphoz, áprilishoz viszonyítva ugyanakkor 6 százalékkal csökkent az ipari termelés a nyers adatok szerint, és 8,5 százalékkal szezonálisan és munkanappal kiigazítva.

Tavaly egész évben a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a román ipari termelés a 2019-es évhez mérten, miután 2019-ben 2,3 százalékkal mérséklõdött az ipar kibocsátása az előző évhez képest.