Indoklás nélkül lemondott az ukrán belügyminiszter. Arszen Avakov tegnap nyújtotta be lemondását tisztségéről – adták hírül ukrán hírportálok a tárca sajtószolgálatára hivatkozva.

Avakov köszönetet mondott a belügyminisztérium csapatának az évekig tartó közös munkáért, lemondását ugyanakkor nem indokolta meg.

Avakov 2014. február 27. óta töltötte be a belügyminiszteri posztot, azaz még Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöksége alatt kapta kinevezését, majd mindvégig Petro Porosenko államfősége alatt ő volt a tárca vezetője. Ezt követően Volodimir Zelenszkij államfői beiktatása után is megőrizte tisztségét.

Zelenszkij Denisz Monasztirszkijt javasolta Avakov utódjául, és kérte a képviselőket, hogy támogassák kinevezését. Evhenyija Kravcsuk, a parlamentben többségben lévő Nép Szolgája frakció képviselője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy a képviselőcsoport egyaránt támogatni fogja Avakov menesztését és Monasztirszkij kinevezését. Hozzátette, hogy a parlament várhatóan csütörtökön fog szavazni mindkettőről.

Denisz Monasztirszkij a Nép szolgája frakciójának a tagja, a rendészeti bizottság elnöke, jogi végzetséggel rendelkezik és nagynevű ügyvédi irodákban szerzett tapasztalatot.