Egy frissen hatályba lépett kormányhatározat szerint ezentúl három hónap helyett hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből.

A fertőzésből kigyógyultak hozzájárulását a koronavírussal szembeni közösségi immunitáshoz azt követően értékelték fel az egészségügyi hatóságok, hogy az oltás általi immunizáció üteme az utóbbi másfél hónapban lelassult, és a beoltottak száma még mindig nem érte el a korábban június elsejei célkitűzésként meghatározott ötmilliós küszöböt. Eddig 4 millió 820 ezer embert oltottak be, és számuk naponta kevesebb mint tízezerrel növekszik. Eddig a lakosság alig több mint negyede kapta meg az oltás legalább egyik adagját.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora szerint Romániában azért sikerült mégis leszorítani a fertőzési mutatókat, mert a – betegségen átesettekkel együtt – a közösségi immunitás valójában a 40-50 százalékot is elérheti.

Az oltásparancsnok azonban arra figyelmeztetett, hogy a kigyógyultak immunitása többnyire arra a vírusvariánsra korlátozódik, amellyel megfertőződtek, és nem nyújt védelmet az Európában rohamosan terjedő delta vírusmutációval szemben, amely annyira ragályos, hogy egyetlen beteg további hat-hét embert fertőzhet meg. Az oltás az egyedüli ellenszer a delta vírusvariánsra – hangsúlyozta a koordinátor.