Nem a magyar beszéd, hanem az utasok hangereje zavarta a Fany személyszállító társaság sofőrjét, amikor csütörtökön kikelt magyarfenesi és tordaszentlászlói ügyfeleire, állítja a cég a Krónika megkeresésére. Ezzel együtt fegyelmi eljárást indítanak az érintett alkalmazottak ellen.

A lap csütörtökön írt olvasói bejelentés alapján arról, hogy a távolsági autóbuszjáratokat üzemeltető FANY egyik sofőrje rászólt magyar nemzetiségű utasaira, hogy ne beszélgessenek anyanyelvükön. A lapnak nyilatkozó magyarfenesi utas szerint a buszvezető egyértelművé tette, hogy a magyar beszéd zavarja. A panaszos legnagyobb meglepetésére a társaság diszpécsere helyeselte kollégája eljárását, hiszen mint mondta, „Romániában élünk”.

A Fany busztársaság igazgatója, Vlad Sabo a Krónikának azt állította, hogy a sofőrt nem a magyar nyelvhasználat zavarta, hanem a hangerő. Ezt a panaszos egyértelműen cáfolta: szerinte a sofőrt egyértelműen a magyar beszéd zavarta, hiszen a hangoskodó román gyerekeket nem szólította meg. Mi több, a társaság állításaival ellentétben megfenyegette utasait, hogy másnapra az ajtóra kifüggesztett hivatalos közleményben is megtiltják a magyar nyelv használatát a járaton.

Az ügyben az RMDSZ Kolozs megyei szervezete és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is panaszt tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.