A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után az idén ismét megszervezik a Vásárhelyi Forgatagot – jelentették be pénteken a szervezők Marosvásárhelyen.

Az augusztus 27. és 29. között zajló 8. Vásárhelyi Forgatagról Jakab István, az egyik főszervező elmondta, hogy rövidebb, kisebb, átláthatóbb, meghittebb, az eddigieknél is családiasabb rendezvénnyel készülnek. A szervezők hangsúlyozták: fontos a járványügyi előírások érvényesítése, hogy mindenki biztonságban tudhassa magát.

Molnár Imola programigazgató elmondta: az idén első alkalommal a Hagyományok Háza is bekapcsolódik a Forgatagba, és a folkprogramok szervezésében vállal szerepet. Számos népművészeti, gyerek- és felnőtt-tevékenységgel készülnek. Lesz népmeseolvasás, népdaltanítás, táncoktatás, különböző népi mesterségek bemutatója, illetve néptáncelőadás. Hozzájuk csatlakozik a Maros Művészegyüttes, amelynek gyerek néptánccsoportja és néptáncegyüttese is fellép a marosvásárhelyi vár színpadán, akárcsak Luiza Zan neves román dzsesszénekes.

Ebben az évben is lesz Borudvar, Tékaforgatag, gasztronómiai, sport- és kulturális programok, illetve a közkedvelt családi tevékenységek sem maradnak el. A Forgatag részét képező Szféra kortárs művészeti műhelyt az idén két héttel a Forgatag előtt, augusztus 13. és 15. között szervezik meg.

Két színházi előadás lesz: a Dunaműhely a Szerelmem, Kalotaszeg című néptáncelőadását mutatja be, amelyet két alkalommal is játszanak, a Kolozsvári Magyar Opera pedig a Marica grófnő című operettet viszi színre Marosvásárhelyen.

A szervezők négy koncertet terveznek, amelyeknek helyszíne idén először a város központja lesz. Ezek még szervezés alatt állnak.