Elutasította az alkotmánybíróság csütörtökön Adrian Năstase beadványát abban az ügyben, amelyben a volt miniszterelnök kérte, hogy semmisítsék meg az állami kitüntetésének visszavonásáról szóló elnöki rendeletet – közölték a testület tagjai az Agerpres hírügynökséggel.

Klaus Iohannis elnök 2019. december 11-én írta alá azt az elnöki rendeletet, amellyel visszavonja a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjét Adrian Năstasétól. A volt miniszterelnök 2002-ben kapta meg ezt a kitüntetést. Ezt követően Adrian Năstase pert indított Klaus Iohannis és Ludovic Orban ellen, a bukaresti törvényszék pedig Năstase indítványozására az alkotmánybírósághoz fordult.

A beadványban arra a kérdésre kértek választ, hogy alkotmányos-e az a törvényi előírás, amelynek értelmében a Románia Csillaga érdemrend megvonható attól a személytől, akit jogerős bírói döntéssel szabadságvesztésre ítéltek.

Az alkotmánybíróság csütörtöki döntése értelmében a kitüntetés megvonása nem ütközött alaptörvénybe.

Adrian Năstase volt szociáldemokrata párti miniszterelnököt két alkalommal ítélték letöltendő börtönbüntetésre korrupció miatt. 2012-ben két évet kapott, majd nyolc hónap után feltételesen szabadlábra helyezték, 2014-ben pedig négy évre és 400 ezer eurónak megfelelő vagyonelkobzásra ítélték, és a büntetése egyharmadának letöltése után helyezték feltételesen szabadlábra.