Szombaton, július 10-én kezdődik a 41. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelynek központi témája idén az utazás lesz. A helyi zenészek mellett világhírű régizene-együttesek is fellépnek a fesztivál kilenc napja alatt.

Az ünnepélyes megnyitót követően, este fél 7-től az 1969-ben Belgrádban alapított Renaissance együttes adja elő Itália barokk égboltja alatt című műsorát a csíkszeredai Mikó-vár udvarán. A koncertek helyszínei között szerepel továbbá a Csíki Mozi, a Milleniumi templom, a Márton Áron Gimnázium és a csíksomlyói kegytemplom is.

A július 18-án záruló fesztivál programjában gyermeknap is helyet kapott, ahol reneszánsz játékokkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a kicsiknek, de nem marad el a felnőtteknek szervezendő borvacsora, illetve a hagyományos gyalog- és kerékpártúra sem.

Belépőjegyek elővételben a magtar.ro/veddahelyit felületen érhetők el 15 és 25 lej közötti áron, míg a fesztivál minden koncertjére érvényes bérlet ára 120 lejbe kerül. A szervezői a belépőkből ösztöndíjat ajánlanak majd fel két fiatal zenei tehetség számára.

A következőkben Ferencz Angélát, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjét hallják: