• Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa îşi menţine punctul de vedere, potrivit căruia, dosarele penale care îi privesc pe procurori trebuie lucrate de o structură specializată din Parchetul General şi nu de DNA. Liderii coaliţiei de la guvernare nu au ajuns la un acord, ieri, în privinţa convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a tranşa desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ministrul justiţiei, Stelian Ion, s-a arătat dezamăgit de atitudinea UDMR.
  • Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că poziţia exprimată de Dacian Cioloş referitoare la banii pe care trebuie să îi primească Ungaria, prin PNRR, nu a fost discutată în coaliţia de guvernare şi nu este poziţia Guvernului de la Bucureşti.
  • Preşedintele Consiliului Judeţean HRa, Borboly Csaba, s-a declarat nemulţumit de rezultatele obţinute de elevii maghiari din judeţ la proba de limba română a Evaluării Naţionale şi a examenului de Bacalaureat şi consideră că Ministerul Educaţiei trebuie să ia mult mai în serios această chestiune. Într-un judeţ unde marea majoritatea a copiilor nu sunt de limba maternă, comunicarea în limba română trebuie să fie învăţată separat – a adăugat Borboly
  • Aproape 3.000 de saci de pământ obţinut din deşeuri biodegradabile au fost distribuiţi cetăţenilor din municipiul Sfântu Gheorghe de către societatea de salubritate, în cadrul unei campanii de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor.
  • Una dintre persoanele vinovate pentru moartea fostului handbalist Marian Cozma a fost condamnată de Tribunalul din Székesfehérvár la opt ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de fiinţe umane şi spălare de bani în formă continuă. Bărbatul este recidivist, iar sentinţa nu este definitivă.
  • Ungaria va continua să ajute Ucraina, însă Budapesta consideră ca fiind extrem de important ca Kievul să respecte drepturile minorităţii maghiare – a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Szijjártó Péter, ieri, la Vilnius.
  • Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat ieri cu lansarea unei proceduri de infringement contra Ungariei dacă aceasta nu îşi ”corectează” noul cadru legal care permite adopţiile numai în cazul cuplurilor heterosexuale căsătorite şi nu recunoaşte identitatea persoanelor transgender. Legea respectivă ar urma să intre în vigoare mâine.
  • CER Cargo din Ungaria, companie feroviară deţinută parţial de stat, care se ocupă cu transportul internaţional de marfă, şi Compania de logistică a Căilor Ferate de Stat din Rusia, RZD Logistics, vor înfiinţa o societate mixtă pentru transportul feroviar de marfă, prin implicarea unui partener chinez – a anunţat secretarul de stat pentru transporturi în Ministerul ungar pentru Inovare şi Tehnologie, Mosóczi László, la Moscova.

Bejegyzés navigáció