Az évtized végéig legalább 50 százalékkal csökkentenék az a funkcionális analfabéták és 10 százalék alá szorítanák a korai iskolaelhagyók arányát a romániai fiatalok körében – egyebek között ezeket a célkitűzéseket tartalmazza a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett átfogó oktatási reformtervezet. A Művelt Románia néven hat évvel ezelőtt meghirdetett és 2018-ban közvitára bocsátott oktatási stratégia gyakorlatba ültetéséről hétfőn kezdett háromnapos megbeszéléssorozatot a román elnöki hivatal.

Johannis eddig Florin Cîțu miniszterelnökkel, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel, a koalíciós pártok vezetőivel – köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel – és a parlament vezetőivel tárgyalt, majd az oktatási szakbizottságokkal rendeztek megbeszélést.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint az oktatásnak megfelelően rugalmasnak kell lennie, tudnia kell alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz, ugyanis a mostani rendszer még a 20. század öröksége. A politikus megjegyezte: fontos téma volt még a szakoktatás, amelynek vissza kell adni a presztízsét. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a munkaerőpiac elvárásaihoz alakítjuk a szakoktatást.

Ligia Deca elnöki tanácsadó a Művelt Románia oktatási reformtervezet kapcsén elmondta: egységesíteni akarják az érettségit, amely a PISA-tesztekhez hasonló országos kompetenciafelmérés lesz a középfokú oktatás bámely formáját elvégző diákok számára. A nyolcadik osztályos záróvizsga, az „országos képességfelmérő” után a diákok három típusú – elméleti, szakmai és tehetséggondozó – középiskola közül választhatnak majd. Az új oktatási rendszer egy különbözeti vizsga után  lehetővé teszi minden tanév végén az átiratkozást a három iskolatípus között.

Ma a szociális partnerekkel, civil szervezetekkel és az oktatási szakemberekkel rendez megbeszélést az elnöki hivatal a Művelt Románia projektről.