Megkezdődött tegnap Klaus Johannis államfő kétnapos hivatalos észtországi látogatása. Észt hivatali kollégája, Kersti Kaljulaid fogadta az elnököt a tallinni Kadriorgi palotában. A két államfő egyeztetését követően Johannis elmondta, beszéltek az országok ellenállóképességének javítását célzó törekvések uniós szintű összehangolásának fontosságáról. Az államfő meghívta Észtországot, hogy csatlakozzon a bukaresti euroatlanti rezilienciaközponthoz. A június 14-i NATO-csúcstalálkozó eredményei, illetve a Három Tenger Kezdeményezés keretében folytatott együttműködés mellett tárgyaltak még a román-észt együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről a digitalizáció, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia területén. Az észt államfő elmondta, országa nyitott a digitalizáció terén való együttműködésre.

Johannis ma Kaja Kallas észt miniszterelnökkel, illetve az észt parlament elnökével, Jüri Ratassal folytat megbeszélést.

Az államfő a Románia és Észtország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriuma, illetve a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója alkalmából látogatott el Észtországba.