A parlament ma 13 órakor ül össze, hogy megtárgyalja a Renate Weber menesztésére vonatkozó kérelmet. Az ombudsman menesztését kérő dokumentumot a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és az RMDSZ fogalmazta meg. E szerint Renate Weber, a Nép Ügyvédje túllépte törvényes hatáskörét, és ezáltal nem tartotta be az intézmény szervezetére és működésére vonatkozó jogszabályokat és az alkotmányt.

A koalíciót alkotó három párt többek között azt kifogásolja, hogy Renate Weber nem terjesztette a parlament és a kormány elé a caracali gyilkosságokkal kapcsolatban feltárt rendszerszintű problémákról szóló különjelentést és ajánlásokat, megsértve ezzel a törvény szerinti kötelezettségeit, és a 2020-ban végzett munkájával nem teljesítette a gyermekek jogainak védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségeit.

Azt is nehezményezik, hogy Weber konkrét alap nélkül indította be a kínzás megelőzésének országos mechanizmusát a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi intézményekkel szemben. Ezzel zavart keltett, negatívan érintette az egészségügyi rendszer működését a rendkívüli állapot idején, ráadásul a hatáskörét is átlépte.