Hatályba lépett Romániában az 5G hálózatok telepítését nemzetbiztonsági jóváhagyáshoz kötő törvény, miután Klaus Johannis államfő tegnap kihirdette a Szenátus által néhány napja nagy többséggel megszavazott kormányzati tervezetet. Ezzel Bukarest jogalapot teremtett arra, hogy kizárja Kínát, illetve a kínai Huawei telekommunikációs óriáscéget a hazai ötödik generációs (5G) távközlési hálózatok kiépítéséből.

A törvény azokat az – 5G hálózatokkal kapcsolatos – alapelveket foglalja jogszabályba, amelyekről Donald Trump amerikai és Klaus Johannis elnök 2019 augusztusában a washingtoni Fehér Házban írt alá megállapodást. A jogszabály szerint kizárólag a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) engedélye alapján kiadott miniszterelnöki jóváhagyással rendelkező gyártók szállíthatnak műszaki eszközöket és szoftvereket az 5G hálózatok kiépítéséhez és működtetetéséhez a hazai mobilszolgáltatók számára. A kérelemtől számított négy hónapon belül kiadott engedélyt (szintén a CSAT kezdeményezésére) a miniszterelnök vissza is vonhatja nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.

Miután a Képviselőház a kormány által előterjesztett formában szavazta meg a jogszabályt, a Szenátusban annyit módosítottak a szövegen, hogy az 5G hálózatok által használt, már beépített műszaki felszerelések – a távközlési maghálózat esetében öt évig, a többi hálózati elem szintjén hét évig – akkor is üzemben maradhatnak, ha gyártójuk nem kapta meg, vagy időközben elveszítette a nemzetbiztonsági jóváhagyást.