Az Erdélystat.ro statisztikai portál hétfőn közzétett elemzése szerint a Partiumban erősen, Közép-Erdélyben viszont alig esett vissza a gazdaság a járvány első évében. A bruttó hazai össztermék (GDP) visszaesése Székelyföldön az országos átlagnak felel meg.

A koronavírus-járvány első évében Románia GDP-je reálértéken 3,9 százalékkal csökkent. A visszaesés üteme hat erdélyi megyében volt kisebb az országos átlagnál. A rangsor élén Kolozs megye áll, ahol a tavalyi visszaesés mindössze 1,2 százalékos volt, ezt követi Maros (1,8), Szeben (3,0), Fehér (3,2), Brassó (4,0), illetve Hargita megye (4,3).

Átlag feletti csökkenést Szilágy (4,7 százalék), Máramaros (4,8), Kovászna (5,1), Temes (5,6), Krassó-Szörény (6,1), Beszterce-Naszód (7,2), Arad és Bihar (7,7), illetve Szatmár (7,9) megyében jegyeztek.

Az elmúlt évtizedben Románia bruttó hazai összterméke nominális euró értéken 63 százalékkal bővült. Erdély gazdasági növekedése megelőzte az országos átlagot, de Székelyföld is javított pozícióján, az egy főre jutó GDP tekintetében Észak-Erdély fölé került 2018-tól kezdődően. Kovászna és Hargita megyében az egy főre jutó GDP az országos átlag 71-73 százalékát éri el – közölte az Erdélystat portál.