Megállapodtak a globális társasági adóminimumról a világ hét vezető ipari hatalmának (G7-ek) pénzügyminiszterei londoni találkozójukon – ennek mértéke 15 százalék lehet, közli az Euronews.

Az egyezséget a vendéglátó brit pénzügyminiszter történelmi jelentőségűnek nevezte.

„Ez a megállapodás a minimális adókulcsról egyenlő versenyfeltételeket biztosít az országok és a vállalatok számára. Bárhol is működjenek ez garantálja, hogy a megfelelő helyen és a megfelelő időben fizessék a megfelelő adókat. És ez a méltányosság elve – szerintem – mindenki számára nagyon előnyös” – fogalmazott Rishi Sunak.

A G7-csoport deklarált célja az, hogy a globális tevékenységű vállalatok ott adózzanak, ahol áruikat vagy szolgáltatásaikat forgalmazzák.
„Csaknem egy évtizedes vita végére tettünk ezzel pontot, ami egy történelmi pillanat a G7-ek életében. De ezzel még nem zárult le a folyamat. A következő lépés a G20-as csúcstalálkozó a jövő hónapban, Velencében. Ott lehet bővíteni a kört. Azon túl pedig az OECD-országokkal” – mondta a brit pénzügyminiszter.

A Nyugat legnagyobb gazdaságait (az Egyesült Királyság, Kanada, Olaszország, Németország, Japán, Franciaország és az Egyesült Államok) tömörítő csoport – Joe Biden amerikai elnök javaslatára – a techóriások, mint a Facebook, a Google, az Apple, illetve az olyan globális kereskedő cégek, mint az Amazon adózását akarja szabályozni, hogy ne tudják megkerülni az adófizetést a bevételeik után.