A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) meghatározott időre a biztosítottak állami garanciaalapjának felügyelete alá vonta a gépjárműbiztosítás piacán vezetőnek számító City Insurance céget, amelynek üzleti tervet kell bemutatnia arról, hogy képes finanszírozni további működését és eleget tenni a kártérítési követeléseknek.

A City Insurance a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán vezetőnek számít, felívelése az elmúlt években történt viszonylag rövid idő alatt, miután a két legnagyobb biztosító, az Astra és a Carpatica csődbe ment.

Birtalan József, a Biztosítási Felügyelet vezetőtanácsi tagja korábban a Bukaresti Rádiónak arról beszélt, hogy a piacvezető biztosítók nem tisztességes eszközökkel foglalták el pozíciójukat.

A City Insurance-t most csaknem 3 millió lejre bírságolták, és kötelezték, hogy életképes üzleti tervet mutasson be arról, hogy rendelkezik elegendő fedezettel a további működéséhez, valamint a biztosítások alapján keletkező károk kifizetésére. A felügyeleti hatóság fejenként 1 millió lejre bírságolta a cég három vezetőjét, akárcsak a vállalat felügyeletére hivatott testület tagjait.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság közleménye szerint a biztosítottak állami garanciaalapja négy hónapig fogja ellenőrizni a cég működését, ezt a felügyeleti időszakot pedig akár meg is hosszabbíthatják a törvényes rendelkezések értelmében.

Dan Apostol, a szakhatóság kommunikációs igazgatója elmondta: a döntéssel határozott jelzést akartak adni arra, hogy a cégnek ismét törvényes keretek között kell működnie a fogyasztók és a biztosítási piac érdekeinek megfelelően. Sajtóértesülés szerint a szakhatóság egyebek mellett tőkeemelést vár el a tulajdonostól.