A bukaresti belügyminisztériumtól és a legfőbb ügyésztől kért kivizsgálást Alexandru Muraru, a kormány antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja egy vaslui-i templomi megemlékezés miatt, amelyen a háborús bűnökért halálra ítélt volt román diktátort, Ion Antonescu marsallt méltatták.

A kivégzésének 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen papok, tartalékos tisztek és történészek dicsőítették a Hitlerrel szövetséges egykori „Kondukátort”, aki a múlt század negyvenes éveiben elrendelte a zsidó lakosság megsemmisítését – mutatott rá közleményében a kormánymegbízott.

Muraru hozzátette: a helyi televízió által is bemutatott, széles nyilvánosság előtt lezajlott esemény súlyosan sérti a hatályos törvényeket.

„Ismert tény, hogy Antonescu marsall alapította a Szent Parascheva templomot Vaslui városában, de egyszer és mindenkorra véget kell vetni azon háborús bűnösök és legionáriusok emléke előtti tisztelgéseknek, akik vérfürdőkkel, pogromokkal írták be magukat a történelembe, ehelyett inkább áldozataikról kell megemlékezni” – szögezte le a kormánymegbízott.

Úgy értékelte: nem lehet felületesen kezelni a háborús bűnösök rehabilitálására tett kísérleteket, hiszen az ilyen minősíthetetlen cselekedetek összeegyeztethetetlenek Románia utóbbi húsz évben tett erőfeszítéseivel a holokauszttagadás megfékezése, a holokauszt áldozatainak védelme terén.

A bukaresti kormány májusban országos stratégiát fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése érdekében.

A román állam csak a kétezres évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.