Tízmillió honkongi dollárért adtak el egy parkolóhelyet a Kínához tartozó városállamban, ami új rekordnak számít, közli az AFP.

Az egymillió eurónak megfelelő összeget egy 12,5 négyzetméteres beépítetlen parkolóhelyért fizették ki a város legfelkapottabb, Peak nevű negyedében.

A francia hírügynökség azt is hozzáteszi, hogy miközben Hongkong gazdagjai dollármilliókból építenek maguknak álomlakásokat, a város kevésbé szerencsés lakói egyre nehezebben tudják előteremteni a havi bért egy rendszerint törpenagyságú, parkolóhelynél is kisebb lakásra.

A UBS svájci bank 2019-es tanulmánya szerint egy szakmunkás 22 év alatt keresi meg egy 60 négyzetméteres apartman árát, amit egy évtizede még tíz évi fizetéséből meg tudott vásárolni. Miközben az ingatlanárak az egekbe szöktek, a bérek 2008 óta gyakorlatilag változatlanok Hongkongban. Egy átlagos lakás ára egymillió euró körül mozog. Februárban e téren is új rekord született: egy 313 négyzetméteres, ötszobás lakást 49 millió euróért adtak el, ami négyzetméterenként 156 ezer eurót jelent.