Pénzbírsággal büntetik ezentúl Romániában azt, aki azért küld el egy anyát egy nyilvános helyről, mert gyermeket szoptat – az erről szóló törvényjavaslatot csütörtöki ülésén nagy többséggel fogadta el a képviselőház, egyetlen tartózkodás mellett.

A kihirdetésre váró jogszabály szerint diszkriminációt és ilyenként kihágást követ el az, aki bármilyen módon megakadályoz egy anyát abban, hogy két évnél kisebb gyermekét nyilvános helyen anyatejjel táplálja. Hasonlóképpen kihágás az is, ha egy nő azért nem vehet igénybe egy olyan szolgáltatást, amelyre egyébként jogosult, mert egy kétévesnél kisebb gyermeket szoptat.

Ha diszkriminációt egy magánszemély követi el, akkor 100 lejtől (7000 forint) 500 lejig terjedő bírsággal sújtható. Ha szoptató anyát egy hivatal vagy jogi személy képviselője küldi el, akkor 1000 és 2000 lej közötti bírság szabható ki.

A kihágás megállapítására a fogyasztóvédelmi hatóság, a belügyminisztérium vagy – a települési önkormányzatok által működtetett – helyi rendőrség képviselői jogosultak.

A törvénytervezet szerint a szoptató anyák kiutasítása egy nyilvános helyről akkor is kihágásnak minősül, ha az illető épület rendelkezik elkülönített baba-mama szobával.