A parlament együttes ülése előtt mutatja be Florin Cîţu kormánya a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervet (PNRR), mielőtt benyújtaná a dokumentumot az Európai Bizottságnak.

Erről keddi ülésén döntött a parlament egyesített házbizottsága, miután az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti bojkottot helyezett kilátásba. Az európai sajátforrás-rendelet romániai ratifikálásának megakadályozása a teljes uniós helyreállítási terv megvalósítását ellehetetlenítené.

„A románoknak meg kell tudniuk az igazságot a nyugdíjak, a bérek és egyéb juttatások befagyasztásáról, a cégek által fizetendő adók és illetékek növeléséről, valamint arról, hogy a román mezőgazdaság semmilyen támogatást nem fog kapni az öntözésre!” – indokolta Facebook-bejegyzésében pártja fellépését Marcel Ciolacu PSD-elnök.

Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy a jobbközép koalíciós kormánynak vállalnia kellett a költségvetési kiadások visszafogását ahhoz, hogy a teljes 29,2 milliárd eurós összeget – vagyis nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában rendelkezésére álló keretet is – igénybe vehesse az uniós helyreállítási alapból.

Cîţu azzal vágott vissza, hogy kormányának azt kell helyrehoznia, amit az előző PSD-kormányok elrontottak, a nyugdíjrendszert pedig fenntarthatóvá kell tenni. Hozzátette: semmi olyat nem vállalt Brüsszelben, amit nem hoztak már korábban nyilvánosságra a kormány pénzügyi stratégiájában és a konvergenciaprogramban.

Ludovic Orban liberális házelnök szerint nem vitát rendeznek a parlamentben, hanem a kormányfő bemutatja a PNRR-t, majd a frakcióknak – parlamenti súlyukkal arányos időkeretben – alkalmuk lesz álláspontjukat ismertetni. Ezt követően szavaz a parlament az Európai Unió Tanácsa által elfogadott sajátforrás-rendelet ratifikálásáról, amely a tagországi hozzájárulások növelése révén lehetővé teszi a – koronavírus-járvány okozta válság következményeinek felszámolását, és a tagországok ellenálló képességének növelését célzó – helyreállítási alap létrehozását.

A PSD szavazatai nélkül nincs meg a ratifikáláshoz szükséges kétharmados többség.