Fegyelmi eljárást indítanak az egészségügyi minisztériumi alkalmazottai ellen, akik felelősek a COVID-19-hez köthető halálesetek téves jelentése miatt. Ezt a tárcát vezető Ioana Mihăilă közölte a parlamentben tegnap délután, a képviselők interpellációira válaszolva.

A minisztert a Szociáldemokrata Párt kérésére annak kapcsán idézték be a képviselőházba, hogy kiderült, lényeges eltérés van a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek valós száma és a jelentésekben szereplő adatok között. Ioana Mihăilă ismertette a vizsgálóbizottság megállapításait, ami szerint hozzávetőleg hétezer COVID 19-haláleset nem került be a hatósági nyilvántartásába. A tárcavezető szerint a téves adatok mögött emberi mulasztás álhatott, de nem zárta ki, hogy a nyilvántartási rendszer módszertana nem volt érthető a felhasználók számára. Azt ugyanis a világjárvány kezdete óta több alkalommal is módosították.

A Szociáldemokrata Párti képviselők elégedetlen a miniszter válaszával. Alexandru Rafila szociáldemokrata törvényhozó kifejtette: a COVID-19 világjárvány sikeres leküzdése a hatóságokba és az egészségügyi személyzetbe vetett bizalomtól függ. A közvélemény valóban bízik az egészségügyi személyzetben, amely az utóbbi 14 hónap alatt bizonyította szakmai hozzáértését, ugyanez viszont már nem mondható el a hatóságokról – vélekedett az ellenzéki képviselő, aki szerint a Stratégiai Kommunikációs Csoport nem egyszerűsítette a hatósági közléseket, inkább összekuszálta a dolgokat.