Ma 10 órakor elindul a háztartási gépek roncsprogramja. Az idei keret 75 millió lej, ami hozzávetőleg 200 ezer régi háztartási gép újabbakra, energiatakarékosabbakra cserélését teszi lehetővé.

Az állampolgárok a Környezetvédelmi Alap honlapján, május 21-ig iratkozhatnak be a programba. A regisztráció során a jelentkező egy utalványt kap, amelynek értéke árukategóriánként változó. Mosógép, mosogatógép, légkondi, hűtőszekrény vagy televízió vásárlását 400 lejjel támogatják, porszívóra 200, laptopra 500, táblagépre 300 lej támogatást lehet igényelni.

Cserébe minden esetben le kell adni régi készüléket. Május 21. és június 3. között a régi mosógépek, mosogatógépek és hűtőszekrények cseréje zajlik, június 4. és 17. között a televíziókat, laptopokat és táblagépeket, június 18. és július 1. között pedig a klímaberendezéseket, szárítógépeket és a porszívókat lehet leadni.

Az utalványokat 15 napon belül kell levásárolni a programban résztvevő boltokban. A program azért zajlik több szakaszban, hogy ne ismétlődjön meg a 2019-es forgatókönyv, amikor a költségvetés közel felét televíziók vásárlására költötték.