Hétfőtől korlátozásokat vezetnek be a dél-erdélyi A1-es autópálya két megépített szakaszát összekötő DN68A országúton – közölte a temesvári regionális útügyi igazgatóság.

Az országút 15 kilométeres Mardzsina (Margina) – Holgya (Holdea) szakaszára július 10-ig nem hajthatnak rá a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett tömegű járművek. Kivételt a személyszállító és élő állatokat szállító járművek képeznek. A hegyek közt kanyargó országút azt követően került kritikus állapotba, hogy az A1-es autópálya elmúlt években történt újabb szakaszainak az átadása után az autópályára tevődött át a forgalom nagy része, és a hiányzó autópálya-szakaszt ez az út pótolta. Az útügyi igazgatóság közlése szerint az érintett szakaszon az országút teljes rehabilitációját végzik, és csak egy sávon, váltakozó irányban lesz lehetséges a közlekedés óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozás mellett.

Mivel a Mardzsina és Holgya között nem épült meg az autópálya, és más út nem halad az országúttal párhuzamosan, csak nagy kitérővel lehet elkerülni az érintett útszakaszt. Az útügyi igazgatóság azt javasolja, hogy a Csanádpalota-Nagylak 2 autópálya-határátkelőhelytől Bukarest felé tartó teherforgalom Lugos, Karánsebes és Hátszeg érintésével egy 180 kilométeres hurok megtételével kerülje ki az érintett szakaszt, és Piskinél (Simeria) térjen vissza az autópályára. Alternatív megoldásként javasolja a Maros völgyén haladó E68-as európai út 130 kilométeres szakaszát Arad és Marosilye között. A Bukarest irányából a határ felé tartó teherforgalom számára kimondottan ez utóbbi változatot ajánlja. A kerülőutakat a személygépkocsi-forgalomnak is ajánlja a hatóság.