Románia 100-100 ezer adag, AstraZeneca vakcinát adományoz Moldovának és Ukrajnának, ugyanakkor havi 200 ezer dózis eladásáról is megállapodott Moldovával – jelentette be tegnap Florin Cîţu miniszterelnök miután erről határozatot fogadott el tegnapi ülésén a kormány.

A hatóságok már több ízben adományoztak humanitárius segélyként oltást Moldovának a járvány elleni védekezésre hivatkozva. A mostani újabb felajánlás, illetve az országban felhalmozott AstraZeneca vakcinák értékesítése elemzők szerint azzal is összefüggésben állhat, hogy hazánkban megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat oltóanyaga iránt, miután több európai ország felfüggesztette, vagy korlátozta használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt.

Az AstraZeneca oltóanyagából most már gyakorlatilag csak arra a mintegy 250 ezer dózisra van igény hazánkban, amennyi az ismétlő oltások beadásához szükséges. Ehhez képest Romániának jelenleg több mint másfél millió AstraZeneca vakcinája van készleten és hetente kap újabb több százezres szállítmányokat.