A régiek által tisztelt és mai is közkedvelt diófához fűződő tapasztalati ismereteknek és megfigyeléseknek ma már tudományos alapjuk is van. Úgy tűnik, a reneszánszát éli a diófa, és egyre többen érdeklődnek iránta gyógyászati célból is. Csoda-e, hiszen az egyik legértékesebb gyógynövényünk. A rügy, a diólevél, a dióvirág, a diókopács, a zöld dió, a dióbél, annak hártyája,  a dióolaj, a diófa kérge – és ki tudja még mely része – mind jótékony hatással és sokrétű felhasználási lehetőséggel rendelkezik.

Manapság a hidegen préselt olajok hathatósságáról egyre többet hallani. Sokan előszeretettel használják úgy a gasztronómiában mint a minőségi kozmetikában vagy a fogápolásban (mostanság egyes fogászati klinikák is szorgalmazzák az ókori ázsiai eljárást: az olajrágást avagy a szájüreg olajfürdőjét).

Mai adásunkban annak járunk utána, hogy a diós bejglin kívül mire használja fel a diót a Berze család? A Natura Stúdió vendége a székelyudvarhelyi Berze Albert zenész és hangszeroktató, a Berze Olajmanufaktúra létrehozója.

Hallgassa meg a műsort!




Berze Albert és felesége kézműves vásárokban (és nem csak) egyesült erővel munkálkodik azon, hogy a tiszta dióolaj hathatóssága minél szélesebb körben ismertté váljon.