A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő megerősítette Románia BBB mínusz szintű befektetési ajánlású besorolását, akárcsak a negatív kilátású államadós-besorolást. A Fitch emlékeztetett, hogy a kormány adóügyi és makrogazdasági reformokat vállalt, de az adókonszolidáció rendszerint gyenge eredményeket hozott, a román költségvetés merev szerkezete a magas fix kiadások miatt pedig szintén akadályozhatja a vállalt célok elérését.

A Fitch Ratings szerint a BBB mínusz szintű befektetési ajánlású sorolás megerősítését egyebek mellett a többi országéhoz képest alacsonyabb államadósság, az egy főre eső GDP és az ország EU-tagsága indokolja, de ezeket a kedvező feltételeket gyengíti a többi országéhez képest magas államháztartási hiány és folyó fizetési mérleghiány. A Fitch Ratings arra számít, hogy az idén GDP-arányosan 8,2 százalékra mérséklődik a román államháztartási hiány a tavalyi 9,2 százalékról.

Mint arról beszámoltunk, a múlt pénteken a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette „BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását.