Az oltási előjegyzés megváltoztatásán gondolkodnak az illetékesek, miután rádöbbentek, hogy a vidéki lakosság egy része számára nem megoldás az internetes platform. Erről az oltáskampányt koordináló bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiţă nyilatkozott a Digi FM-nek.

Hangsúlyozta: figyelembe kell venni, hogy az ország lakosságának körülbelül 50 százaléka falun él, ezért más módokat is kell találni az oltási előjegyzésre az interneten kívül, például a családorvosokon keresztül, mobil oltóközpontok révén, illetve a fix oltóközpontokban zajló immunizáláshoz való hozzáférés megkönnyítésével.

Fontolgatják, hogy lehetővé teszik a vidéki oltóközpontnál a közvetlen jelentkezést, személyesen vagy telefonon.

Pascal GUYOT / AFP

A katonaorvos arról is beszámolt, hogy április végén nyílnak az első autós (drive thru) oltóközpontok, illetve hogy a közvélemény-kutatások szerint nő a lakosság oltakozási kedve.

Valójában egyre több jel utal arra az oltási kampány kifulladására, miközben a lakosság alig 15 százaléka kapott legalább egy dózist valamelyik vakcinából. Az oltóközpontok kapacitását két hete 115 ezer főre növelték, viszont következetesen naponta mindössze 70-80 ezerre tehető a beoltottak száma.