Az Európai Unió teljes támogatásól és szolidaritásáról biztosította Csehországot, amiért cseh diplomáciai lépésekre válaszul Oroszország 16 cseh diplomatát és négy követségi alkalmazottat nyilvánított nemkívánatos személynek – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden.

A prágai kormány szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, akik a helyi hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Válaszul Prága lépésére Moszkva 16 cseh diplomatát és négy követségi alkalmazottat nyilvánított nemkívánatos személynek.

Andrej Babis kormányfő a 18 orosz diplomata szombati kiutasításával kapcsolatban azt mondta: megalapozott a gyanú, hogy egy csehországi lőszeraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz köze volt az orosz katonai felderítés két tisztjének. Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga mérgezhette meg egyébként Nagy-Britanniában, 2018-ban Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerzőt és lányát.

Korábban a visegrádi csoportot (V4) alkotó országok külügyminiszterei is szolidaritásukat fejezték ki az orosz diplomatákat kiutasító Csehországgal.

Cseh rendőrség