Tömegesen érkeznek az új-zélandi repülőterekre az utasok Ausztráliából, miután az ottani hatóságok mától, a koronavírus-járvány enyhülésére hivatkozva, egy év után ismét engedélyezték számukra, hogy karanténkötelezettség nélkül lépjenek a szigetország területére. Habár az ausztrál államok zöme már tavaly engedélyezte az új-zélandi lakosok számára a karanténmentes belépést, az új-zélandi hatóságok mindeddig karanént írtak elő az Ausztráliából érkezők számára. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint a közeljövőben Új-Zélandra látogat Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, Marise Payne új-zélandi külügyminiszter pedig már szerdán felkeresi Ausztráliát.

A helyi média híradásaiban érzelmes reptéri jeleneteket mutatott be a családtagok újbóli találkozásáról az új-zélandi reptereken. A Qantas ausztrál légitársaság bejelentette, hogy heti kétszázra emeli a járatok számát a két ország között, az Air New Zealand pedig csaknem négyszeresére növelte ma járatai számát.

Az Új-Zélandon születettek közül több mint másfélmillióan élnek Ausztráliában, és ott a lakosság két százalékát teszik ki.