Ma további 511.290 adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezik Romániába, az oltóanyagokat légi úton szállítja a gyártó Bukarestbe, Kolozsvárra és Temesvárra.

Ebből 187 ezer adag oltóanyag a fővárosban marad, a többit Brassó, Kolozsvár, Konstanca,Craiova, Temesvár és Jászvásár között osztják szét. A kolozsvári elosztóközpont 62.010 adagot kap.

Eddig 3.374.729 adag Pfizer-BioNTech oltóanyag érkezett az országba, ebből 2.965.888-at már felhasználtak.

Közben az oltóközpontokban több mint 67.800 időpontra lehet még jelentkezni – az AstraZeneca oltóanyagra. Ha a vakcina nem vált ki vitát az orvosi körökben, illetve tartózkodást az emberek részéről, akkor ma már több mint napi 80 ezer személyt lehetne beoltani vele – jelentette ki Valeriu Gheorghita katonaorvos. Az oltási kampányt koordináló szakember hozzátette: a vakcinára való jelentkezés online platformján pár nap múlva lehetséges lesz az oltásig tartó várakozási idő kiszámítása; illetve az érdeklődő azt is megtudhatja, hogy egy-egy oltóközpontban milyen ütemben dolgoznak, hány embert oltanak be naponta.

Eddig csaknem 2 millió 287 ezer romániai lakos kapta meg a Covid-19 elleni oltás legalább egyik dózisát. Csaknem 1.400.000 ember már az emlékeztető oltást is megkapta.