„Figyelembe véve az intenzív terápiás osztályok telítettségét, indokoltnak tartanék egy kéthetes, nagyon szigorú korlátozást, amikor a házból nem szabad kimenni” – nyilatkozta dr. Fejér Szilárd kémikus kutató, akivel a járvány alakulásáról, a Proel Biotechnél végzett antitest-mérések eredményeiről, a járvány harmadik hullámának alakulásáról és az oltásokról beszélgettünk.

A szakember hangsúlyozta: az AstraZeneca vakcinája által kiváltott súlyos mellékhatás valószínűsége nagyságrendekkel kisebb, mint a Covid-19 betegség által okozott komplikációké. Éppen ezért nem szabad adott esetben több hónapot várni egy Pfizer- vagy Moderna-oltásra, „pláne most, amikor olyan nagy az esélye, hogy megbetegedhetünk” a fertőzőbb brit koronavírus-variáns miatt.

Az egészségügyi miniszter közlése szerint országszerte vasárnap összesen hat szabad hely volt a kórházak intenzív terápiás osztályain, annak ellenére, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma lassan csökken. Fejér Szilárd szerint az ellentmondás csak látszólagos, hiszen egyrészt Romániában továbbra sem tesztelnek eleget – tehát a napi esetszámok nem feltétlenül tükrözik a valós helyzetet –, másrészt két- vagy akár háromhetes eltolódás is lehet a megfertőződés és a súlyos beteg kórházba kerülése között.