Ingyenes telefonos pszichológiai segélyszolgálat várja azokat, akiket megvisel  a járvány miatti bezártság – jelentette be Vlad Voiculescu egészségügy-miniszter.

A szolgáltatás tegnap déltől működik, a segítségre szorulók a 021 9081 normál díjas telefonszámot hívhatják. A vonal túlsó végén 40 képzett pszichoterapeuta várja a hívásokat, a szám 12:00 és 20:00 óra között él.

A szaktárca a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a Kognitív Pszichoterapeutikai és Viselkedéstani Egyesülettel és a Vodafone Romániával partnerségben hozta létre a szolgáltatást. Vlad Voiculescu egészségügy-miniszter a programnak szentelt sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, jelenleg a remény és a félelem határozza meg a társadalmat: remény, mert most már van oltás, és néhány héten belül mindenki, aki szeretné, meg is kaphatja, és félelem, mert egy újabb fertőzési hullámot élünk át, tele vannak a sürgősségi és az intenzív terápiás osztályok. Voiculescu kiemelte: a járvány egyik legsúlyosabb hatása, hogy szorongást és depressziót válthat ki. „Mindannyiunkat megvisel a járvány, és ki-ki a maga módján birkózik meg vele. A mostani telefonos szolgálat minden romániai állampolgáron segíteni akar, akit pszichésen megvisel a járvány” – mondta a miniszter.