A kormány azt szeretné, hogy itthon mindenki elmehessen üdülni, mindennemű hátrányos megkülönböztetés nélkül beoltottak és nem beoltottak között. A digitális oltási igazolást csak a külföldi utakra fogjuk használni.

A hazai szállásadók vállalják, hogy ingyenesen gyorstesztelik azokat a vendégeiket, akik nem oltatták be magukat és igazolásuk sincs arról, hogy átestek a betegségen.

Ebben állapodtak meg a kormányfő és a vendéglátóipari patronátusok képviselőinek mai találkozóján.

Június elsejétől, ha minden jól megy, megnyílhatnak a vendéglátóipari egységek belterei, 30-tól 50%-ig terjedő telítettséggel – számolt be megbeszéléseiket követően az ágazat képviselője, Dragos Petrescu. A tárgyaláson az is felmerült, hogy könnyítsék meg alkalmazottaik hozzáférését az oltáshoz, hogy ők és vendégeik egyaránt biztonságban érezhessék magukat. Munkacsoport alakult az oltási bizottsággal, hogy egyeztessenek ennek megvalósítási módozatairól.

Az ágazat képviselői arra kérték a kabinetet, járjon el következetes szigorral mindazon vendéglátósok ellen, akik megszegik a járvány- és az adóügyi előírásokat is, törvénytelen előnyhöz jutva ezáltal kollégáikkal szemben.