A biztonsági helyzet erősödő kiszámíthatatlansága miatt ajánlatos távozni Mianmarból, amíg még lehet – áll a délkelet-ázsiai országról szóló német külügyminisztériumi tájékoztatóban, amelyet ma frissítettek.

A tájékoztatóban kiemelték: nem lehet kizárni, hogy a biztonsági szervek az eddiginél is nagyobb erőszakkal igyekeznek majd legyűrni a februári katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó civil engedetlenségi mozgalmat, és még tovább fokozódik a kiszámíthatatlanság. Ezért minden német állampolgárnak „nyomatékosan javasolt távozni, amíg még lehet jegyet foglalni a menetrend szerinti repülőjáratokra”. Addig is keresni kell egy biztonságos helyet, és lehetőleg ott kell maradni, és messze el kell kerülni a demonstrációkat és egyéb összejöveteleket, és azokat a területeket, amelyekre háborús helyzet miatti különleges jogrendet hirdettek – áll a tájékoztatóban.

Egy nappal korábban az Egyesült Államok kormánya elrendelte, hogy a Mianmarban dolgozó, nem nélkülözhetetlen amerikai tisztviselők és családtagjaik hagyják el az indokínai országot a februári puccs után kialakult biztonsági helyzet miatt. A mianmari hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat a kormánytól. A puccs óta legkevesebb 510 ember halt meg a katonai junta elleni tüntetések leverésére indított műveletekben.