A zimbabwei kormány drákói szigorral, harminc évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná a rézlopást, miután súlyos áramkimaradásokat okozott az országban a rézvezetékek eltulajdonítása.

Az SNBC dél-afrikai televízió idézte ma Monica Mutsvangwa zimbabwei tájékoztatási minisztert, aki szerint a kormány módosította a rézpiacot szabályozó törvényt, amely értelmében ezentúl a réz és réztárgyak birtoklását külön engedélyhez kötik, amelyben rögzíteni kell, hogy az adott személy honnan jutott hozzá a színesfémhez. A rendőrség követelni fogja a tulajdonosoktól az eladók személyes adatait feltüntetését is, illetve a beszerzett réz mennyiségét és felhasználásának célját. A lopott rezet szállító járműveket azonnal elkobozzák. A rézlopásért harminc év börtönbüntetést előirányzó törvénymódosítással akar a kormány véget vetni a nagyfeszültségű rézvezetékek tömeges lopásának.

Az elmúlt öt évben az állami áramszolgáltatót tízmillió dolláros kár érte a rézkábelek és vezetékek lopása miatt, és a bűnözés olyan méreteket öltött, hogy számos háztartás és gyár maradt hetekre áram nélkül.

Afrikában nem csak a zimbabwei hatóságoknak okoz komoly fejtörést a színesfémlopás. A szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban például februárban öt réztolvaj halmozottan összesen 1250 év börtönbüntetést kapott az áramvezetéket és a földben futó távközlési vonalak vezetékeinek ellopása miatt.