Ideiglenesen felfüggesztették a hajóforgalmat a Szuezi-csatornában, ahol jelenleg is nyolc vontatóhajó segítségével igyekeznek kiszabadítani egy, a csatornában keresztbe fordult és beszorult konténerszállító hajót – derül ki a Szuezi-csatorna Hatóság mai közleményéből.

Az Ever Given nevű konténerszállító kedd reggel fordult keresztbe a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, szűk vízi út déli végének közelében, a balesetet az üzemeltető szerint váratlan, erős széllökés okozta. A balesetet követően a konténerszállító mögött feltorlódott hajókat a csatornához kapcsolódó tórendszer felé irányították, ahol jelenleg is várakoznak. A torlódás több tucat áruszállító hajót érint, a várakozást pedig vélhetően a gazdaság is meg fogja érezni: a tartályhajókat követő TankerTrackers szolgáltató egyik képviselője,

Szamír Madani a Financial Times című brit gazdasági lapnak tegnap azt mondta, hogy a baleset mintegy 10 millió hordónyi olajszállítmány célba juttatását hátráltatja. A 193 kilométer hosszú csatornán halad át a tengeri világkereskedelem körülbelül 12 százaléka. Zavartalan forgalom esetén ez naponta mintegy 50 hajót jelent.