A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott 2021-es programokat ismertette tegnap Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Eszerint a Rabla Clasic program esetében a támogatás 6500 lejről 7500 lejre, a nem konnektoros hibridautó esetében az ökobónusz 2500 lejről 3000 lejre nőtt. A GNC/GPL/ 96 g CO2/km-nél kisebb szén-dioxid-kibocsátású autók esetében az ökobónusz 1000 lejről 1500 lejre nőtt.

A Rabla Plus programra, amellyel a zéró emissziós és az ahhoz közelítő közlekedést szorgalmazzák, az eddigi legnagyobb költségvetést, 400 millió lejt szánnak, ez a tavalyi összeg kétszerese.

Minden korábbinál több pénzt, 75 millió lejt szánnak idén a háztartási gépek roncsprogramjára is. A program lebonyolítására létrehozott platform tesztelése az utolsó fázisban van. A jutányos áron megvásárolható háztartási gépek listája nem változik, továbbra is hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek, légkondicionáló berendezések és televíziók beszerzésére lehet támogatást igényelni.

Az Energiatakarékos ház (fűtési rendszer, ökovilágítás, szigetelés) programra 429 millió lejt arra irányoztak elő a Környezetvédelmi Alap költségvetéséből. Első körben a már benyújtott kérelmekre koncentrálnak, hogy mielőbb aláírhassák az első finanszírozási szerződéseket. Egy háztartásra maximum 15 ezer euró igényelhető, és a tervek szerint 6–8000 kedvezményezettje lesz a programnak. Ez a program a középületek energiatakarékosabbá tételére is megpályázható, 1,4 milliárd lejt különítettek el erre a költségvetésből.

A tervek szerint a Rabla Clasic, a Rabla Plus és a háztartási gépek roncsprogramja már április végén elindulhat. A finanszírozási programok részletes működési szabályzatát munkacsoportok dolgozzák ki a Környezetvédelmi Alap költségvetésének jóváhagyása után.