A koalíciós pártok vezetőivel, a miniszterelnökkel, valamint az európai alapokért felelős miniszterrel tartott ülésen megállapodás született a országos helyreállítási terv végleges formájáról, amelyet még jóvá kell hagynia a kormánynak, majd elküldenek az Európai Bizottságnak – jelentette be tegnap az államfő.

Klaus Johannis szerint a terv révén lehívható 30 milliárd euró nagy esélyt jelent Románia fejlesztésére és a sok éve halogatott reformok megvalósítására. Johannis szerint a terv értelmében 3 milliárd eurót szánnak az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását célzó projektekre, 4,5 milliárd eurót az autópályaépítésre és ezzel párhuzamosan a környezetbarát közlekedés népszerűsítésére, továbbá mintegy 4 milliárd eurót a Művelt Románia elnevezésű, hosszú távú oktatási projektbe foglaltak megvalósítására.

Az elnök szerint 1,3 milliárd eurót fordítanak a megújuló energiaforrások támogatására, 1,5 milliárdot erdősítésre, 4 milliárd eurót a szárazság hatásainak mérséklésére és öntözőrendszerek kiépítésére, továbbá 5 milliárd eurót a fenntartható közlekedés népszerűsítésére a vasúti infrastruktúra fejlesztése révén.