Antony Blinken amerikai külügyminiszter sürgette ma Kínát, hogy latba vetve „hatalmas befolyását” vegye rá Észak-Koreát atomprogramjának feladására. Blinken a biztonsági kérdéseknek szentelt szöuli tárgyalások végeztével beszélt errő

l. A megbeszéléseken részt vett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, Csung Jui Jong, a dél-koreai külügyi, illetve Vuk Szo, a védelmi tárca vezetője. Ez volt az első ilyen találkozó az elmúlt öt év óta.

„Pekingnek érdeke, egyértelmű önérdeke, hogy segítse az (észak-koreai) atommentesítés elérését, mert ez instabilitás forrása. Ez veszélyt és természetesen fenyegetést jelent számunkra és a partnereink számára” – hangoztatta Blinken a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón. Pekingnek fontos szerepe van Észak-Korea meggyőzésében, mert Phenjan külkereskedelmének zöme Kínán keresztül zajlik. Kínát ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai kötelezik arra, hogy maradéktalanul tartassa be az atom- és rakétakísérletek miatt Észak-Korea ellen bevezetett szankciókat – tette hozzá Blinken.

Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes ma azt mondta, hogy az Egyesült Államok nemrég „trükkel” próbálta felvenni a kapcsolatot Észak-Koreával, de erre nem fog sor kerülni, míg Washington nem hagy fel ellenséges politikájával.