Hiba volt, hogy több európai ország átmenetileg leállította az oltásokat az Astra Zeneca vakcinájával az Orvosok Világszövetsége elnöke, Ulrich Montgomery szerint. A többiek után ma Svédország és Lettország is nemet mondott a brit-svéd fejlesztésű oltóanyagra, miközben Ausztriában, Romániában, Magyarországon és Ausztráliában továbbra is eredményesen használják.

Ulrich Montgomery szerint téves összkép kialakulásához vezethet az, hogy egyes európai államok leállították az oltásokat a 60 év fölöttiek körében az AstraZeneca vakcinájával.

Hangoztatta: az, hogy az emberek trombózist és tüdőembóliát szenvednek, nem feltétlenül függ össze a koronavírus elleni oltással vagy az oltóanyaggal. A vakcina engedélyezését megelőző klinikai vizsgálatok szerint a trombózis (érelzáródás) gyakorisága körülbelül azonos volt a Covid-oltóanyaggal kezelt és a placebót kapott kontrollcsoportban.

 „Sajnos az a helyzet, hogy egy valóban jó és hatékony vakcina ellen zajló hecckampány és az oltások felfüggesztés miatt sok országban bedőlnek a téves híreknek” – jelentette ki a nemzetközi orvosszövetség elnöke.