A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ma, március 15-én, a Magyar Sajtó Napján nyilvánosságra hozta 2021-es díjazottjait. Az Aranytoll életműdíjat hagyományosan egy határon túli magyar újságírónak is odaítélik, ebben az évben Markó Béla publicisztikai munkásságát ismerik el. Az indoklás szerint „Markó Bélát, az újságírót az anyaországi magyar közönségnek sem kell bemutatni. A költő, egykori politikus Markó esszéi, publicisztikái (Élet és Irodalom, Transindex stb.) a mai magyar vélemény-újságírás legértékesebb művei közé tartoznak, mind a megfogalmazott üzenetet, mind a nyelvi színvonalat tekintve. A Népszava hasábjain is visszatérően jelentkezik rendszerint regionális nézőpontú, de mindig európai léptékű gondolatokat megfogalmazó írásaival” – idézi a MÚOSZ indoklását a Media1.

A szakmai szervezet Aranytoll életműdíjasai Markó Béla mellett: Kereszty András, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese és a Népszava volt főszerkesztője, Farkas László, az Új Írás szerkesztője, Szűcs Gábor, a Kurír volt főszerkesztője és a Szabad Föld volt lapigazgatója, Rózsa Péter, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió volt munkatársa, a 168 óra volt főszerkesztője, a Klubrádió szerkesztője, Varsányi Zsuzsa, a Magyar Rádió zenei műsorainak volt szerkesztője.

A Magyar Síjtódíjat 2021-ben a Telex szerkesztősége, Lukács Csaba (Magyar Hang) és Keller-Alánt Ákos (Szabad Európa) kapta, a Földes Anna Interjúdíjat Serdült Viktória, a hvg.hu munkatársa kapta, a Gazdasági Újságíró Díjat pedig Gulyás Mártonnak és a Partizán szerkesztőségének ítélték oda.