Minden koronavírus-variáns ellen hatékony vakcina kifejlesztésén dolgozik egy lyoni biotechnológiai vállalat. A munka még a világjárvány előtt kezdődött egy influenza elleni univerzális védőoltás fejlesztésével. A preklinikai kísérletek ígéretesek voltak, ezért a módszert most megpróbálják a koronavírus ellen alkalmazni.

A jelenlegi vakcinák antitest-válasz kiváltására törekednek azzal, hogy a vírus felszínén található tüskefehérjét támadják. A fejlesztés alatt álló francia oltóanyag, az Osivax viszont a vírus belső szerkezetében lévő nukleokapszidot célozza meg, amely mutációra kevésbé hajlamos – mutat rá az Euronews.

Delphine Guyon-Gellin projektmenedzser azt mondja, hogy a vírus olyan részét támadják, amely az antitestek számára nem hozzáférhető, így az immunrendszert egy más típusú válasz kifejlesztésére, sejtes immunitásra készítik fel.

Azt remélik, hogy egy éven belül elkezdhetik az univerzális vakcina klinikai vizsgálatát, jelenleg az állatkísérleteknél tartanak. A francia Állami Beruházási Bank a projektet 15 millió euróval támogatja, és a célra az Európai Bizottság is hasonló összeget különített el.