Olaszországban hétfőtől ismét zárlat alá helyezik a fővárost és térségét az ország majdnem egészével együtt. A római egészségügyi minisztérium péntek esti bejelentése szerint azokról a területekről van szó, ahol az utóbbi egy hétben a reprodukciós ráta meghaladta az 1,25-ös értéket, vagyis minden százezer lakos között 250 új beteget azonosítottak.

Mario Draghi miniszterelnök hangoztatta, hogy az utóbbi egy hétben 150 ezerrel emelkedett az azonosított Covid-19-betegek száma, ami március első hetéhez képest tizenöt százalékos növekedést jelent.

A leginkább fertőzésveszélyes, „vörös” zónában egész napos kijárási tilalom lép életbe, kizárólag munkavégzés vagy más súlyos indok miatt lehet elhagyni a lakhelyet, az ehhez szükséges engedély a belügyminisztérium honlapjáról tölthető le, ahogyan már a korábbi zárlatok alatt is történt. Nem engedélyezett a rokonok vagy ismerősök közötti látogatás. A vendéglátás kizárólag házhoz szállításra dolgozhat, leáll a kereskedelem, kivételt az élelmiszerboltok és a szükségcikkeket áruló üzletek jelentenek. A tanítás visszaáll távoktatásra. ahol lehet, a dolgozók távmunkavégzésre állnak át.